reede, 27. oktoober 2017

7. Arvutid ja paragrahvid IIː litsentsid ja autoriõigus

Mismoodi mõjutab vabade litsentside juures edasikandumisklausel (copyleft) litsentsivalikut? Analüüsi seda ajaveebiartiklis ning too iga variandi kohta mõni näide. 
__________________________________________________________________________


Mulle isiklikult jääb jääb nii autorina kui kasutajana arusaamatuks, kuidas toimida nii, et "hundid söönud ja lambad terved oleksid". 

Teatavasti annavad Copyleft´i litsentsid "tavaliselt kasutajale sellised õigused:
  1. vabadus kasutada ja uurida tööd (uurida programmi lähteteksti jms),
  2. vabadus tööd kopeerida ja teistega jagada,
  3. vabadus tööd muuta,
  4. vabadus levitada muudetud töid.

Lisaks kopeerimisõiguste muutmisele kindlustavad need litsentsid üldjuhul, et koopia saajad ei või litsentsi muuta. Copyleft-litsentsides kasutatavad seaduseklauslid võivad eri riikides oluliselt varieeruda. Mõned copyleft-litsentsid ütlevad kõikidest garantiidest lahti, aga sellise tarkvara müümine on mõnes Euroopa riigis keelatud." 

Eestis kehtiva seaduse ehk autoriõiguse seaduse kohaselt tekib autoriõigus (Copyright) kirjandus-, kunsti- ja teadusteostele ja "Autoriõiguse tekkimiseks ning teostamiseks ei nõuta teose registreerimist, deponeerimist või muude formaalsuste täitmist". 

Mingit juhist ei leia, kuidas toimida, et oleks selge, millise õigusega teos on kaitstud. Võib olla on selles süüdi nõukogudeaeg, kus eraomandust tunnistati osaliselt, võibolla juristid, kes ei hakka ometi saagima oksa, millel nad ise istuvad.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar