neljapäev, 14. detsember 2017

15. Eetika ja IT

Erinevad ettevõtted ja organisatsioonid on koostanud mitmeid võrgust leitavaid IT-eetikakoodekseid. Vali neist üks huvipakkuvam ja analüüsi seda ajaveebiartiklis.
_________________________________________________________________________

Kuna võrgus leitavad IT-eetikakoodeksid olid juba teiste poolt analüüsitud, siis võtsin omal vastutusel analüüsida meie juhtiva IT kõrgkooli eetikakoodeksi. Tallinna Tehnikaülikooli akadeemiline eetikakoodeks on heaks kiidetud TTÜ nõukogu otsusega aastal  2009. Tegemist on väga omapärase dokumendiga: tihedas kirjas ja halvasti vormistatud, 4 lehel, pikk ja lohisev. Muuhulgas tekkis küsimus, kes on Kai - selle dokumendi müstiline autor ja kas tõesti peab eetikakoodeks sisaldama rahvatarkusi, nagu "enne mõtle, siis ütle; rumal räägib, mida teab – tark teab, mida räägib."

Vaheldumisi haldusõigusest pärit terminitega, nagu proportsionaalsus ja õigusselgus, leiab siit F.Tuglase kui A.Haava tsitaate, ladinakeelseid väljendeid ning kahtlase väärtusega subjektiivseid väiteid, nagu näiteks: "Keerulistes valikuolukordades suudab sügavalt eetiliselt käituda vaid tark inimene", "ujedus tähendab ka argust", "huumorivaba inimene on vaene" jmt. Kohati tundub, et tegemist on sõna-sõnalise tõlkega, sest rääkimine "noorte inimeste sisemaailma eetilise horisondi avardamisest" mõjub ebaeestlaslikult ülepaisutatuna, "massikõrghariduseajastut" võib aga pidada tõeliseks vene laenuks ja kantseliidiks (lisaks grammatiliselt valesti kirjutatud).

Koodeks on pikitud täis pärle, mis on samavõrd keerulised kui koomilised ning panevad lugeja kannatuse proovile. Näiteks: "Ülikooliharituse kõrgeim eesmärk peaks olema sügava spetsialistihariduse ja -treenituse loomulik sulandamine generalisti kui kultuuriinimese, juhi ja visionääri targa suutlikkusega."  Mõni punkt on pärit nagu keskajast: "Õppejõu kohus on säästa ja argumenteeritult kaitsta üliõpilasi igasuguste pseudoteaduste nagu maagia, astroloogia, kreatsionism, parapsühholoogia, ufoloogia jms ebateaduslike ennustamiste ja manipuleerivate trikkide eest."

Pean tunnistama, et TTÜ akadeemiline eetikakoodeks on üks hullemaid üllitisi, mida olen lugenud. Õnneks ütleb seesama dokument, et tegemist on siiski vaid soovitusliku materjaliga. Kui siia lisada samast allikast pärit nõue (st soovitus), et "Juhtimisotsuste tegemisel tuleb lähtuda küsimuse mitmekülgse kriitilise analüüsi tulemustest ja asjaga seotud inimeste enamuse tahtest, kuid arvestama peab seejuures kindlasti ka vähemuse huve.",  jääbki üle vaid käsi laiutada ja küsida, millest me siin siis üldse räägime? 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar